Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Sunnuntai-illan ajatuksia...

Ruuan ja ruoka-aineiden vaikutus mielialaan on kiehtova aihe. Monesti tuntee morkkista siitä, että on sortunut syömään jotain epäterveellistä. Morkkista voi tehostaa myös se mitä olet syönyt. Sokeripitoiset tuotteet, juomat, jälkiruuat, valmisruuat, pikaruuat, valkoinen vehnä ja prosessoidut lihavalmisteet ovat pahimpia mielialaa laskevia. Jos ihminen koostaa ruokavalionsa pelkästään noista niin silloin jää se kaikki hyvä saamatta: kasvikset, hedelmät, marjat ja täysjyvävilja.

Juttailun alussa huomasin, että kun huonot hiilihydraatit korvattiin hyvillä, niin olo muuttui toisenlaiseksi jo muutamassa päivässä. Mahaa ei enää turvottanut, ei enää pierettänyt. Kehoon kertyneet suolikaasut haisivat todella pahalta ja tuntui, että maha pulputti koko ajan jotain. Kaikin puolin epämiellyttävää.

Alla olen listannut mielialaa nostavia sekä laskevia ruoka-aineita. Jännä että kahvi on päässyt listalle. Nyt miettii, että oliko sen juomisen lopettaminen niin viisasta sittenkään =) Näin viikon jälkeen toivon, ettei vieroitusoireet enää jatkuisi. Jatkuva päänsärky oli tehdä minut hulluksi.

Mielialaa nostavia ruoka-aineita:

1. kasvikset, erityisesti runsaasti FOLAATTIA sisältävät:

- tummanvihreät kasvikset

- lehtikaali, parsakaali, kukkakaali

- soijatuotteet

- linssit

- appelsiini

- paprika

2. hedelmät
3. marjat
4. täysjyväviljavalmisteet (sis. folaattia)
5. kala (omega-3-rasvahapot, D-vitamiini)
6. kahvi


Mikä tahansa pieni nautinto nostaa mielialaa, kun sen aidosti keskittyy nauttimaan,  ilman syyllisyyttä tai stressiä ja mieluiten hyvässä seurassa.

Mielialaa laskevia ruoka-aineita:

1. sokeriherkut (suurina määrinä)
2. sokeriset juomat
3. sokeriset jälkiruuat (suurina määrinä)
4. valmisruoat
5. pikaruoat
6. valkoinen vehnä
7. prosessoidut lihat



Olen pystynyt olemaan ilman tupakkaa nyt viikon, JEI =) Se on ollut helpompaa minulle kuin perheelleni. Viimeiset 3 päivää olen ollut tosi pahalla päällä. Silti vaikka se onkin kiristänyt minun ja mieheni välejä, niin olen ylpeä itsestäni sen asian suhteen ja niin on miehenikin kuulemma.

Syömisen vaikutus mielialaan. Niin, ollessani pahoilla teillä syömisten suhteen voin psyykkisesti huonommin ja sillä on suora yhteys parisuhteeseeni. On paha olla eikä oman kumppanin läheisyys tunnu hyvältä, seksi ei kiinnosta ollenkaan, itsetunto nollissa, peilikuva ei miellytä, ei saa mitään aikaiseksi ja ahdistuu lisää. Sitä miettii onko parisuhteella toivoa tulevaisuudessa ja kaikkea muuta hölmöä. Se on sellainen oravanpyörä, josta on todella vaikea päästä pois. Se on myös raskasta parisuhteen toiselle osapuolelle. Olen kiitollinen, että mieheni jaksaa tukea minua, vaikka se onkin varmasti tosi vaikeaa ja raskasta. Ilman miestäni söisin itseni varmastikin taas sairaalloisen lihavaksi ja sitä en todellakaan enää halua. Se on kerran koettu ja se riittää. Tosin sitä yhtäkään kertaa en olisi halunnut kokea. Silloin, kun olen syömisten suhteen oikeilla teillä, jaksan paljon paremmin, mieli on virkeämpi ja asiat kiinnostavat ihan erilailla. Toki minulla on takana myös vaikea masennus diagnoosi vuodelta 2005. Tällä hetkellä en osaa sanoa missä tilassa masennukseni on tällä hetkellä. Juttelemassa käyn a-klinikalla sekä aloitan psykoterapian, kuten aikaisemmin siitä jo kirjoitinkin vissiin. A-klinikalla sen takia, että minun on vaikea hallita juomistani. En juo usein mutta määrällisesti aivan liikaa. En ole luopumassa juomisesta täysin mutta yritän muuttaa ajatusmaailmaani sen suhteen.

Suurimman osan elämästäni ruoka on hallinnut minua, en minä sitä. Sanonta: Syö elääksesi, älä elä syödäksesi. Se päätee minuun hyvin. En halua miettiä menneitä, vaan keskittyä päivä kerrallaan tulevaisuuteeni. En halua enää turruttaa ruoalla tunteitani. Kuten Anna laulaa laulussaan lintu: Tahdon uuden elämän...

Kirjoitin pari viikkoa sitten tämän...kuvastaa minua hyvin:


" Varovasti katson peiliin. Pelottaa. Näen siellä henkisesti hauraan naisen. Naisen mieli täynnä kysymyksiä, ahdistuneisuutta, murhetta, tuskaa, joitakin pieniä onnen pilkahduksia siellä täällä.

 

Taka-alalla joukko naisen tuntevia ihmisiä katselee häntä. He näkevät naisen henkisesti vahvana, päättäväisenä ja vaikeista asioista selvinneenä.

 

On helppo esittää toisille jotain mitä ei ole. Esittää vahvempaa ja parempaa ihmistä mitä oikeasti on. Peiliin katsoessa olisi pakko pystyä katsomaan totuutta silmiin. Jos ihminen ei pysty olemaan rehellinen itselle, ei sitä pysty olemaan kenellekään toisellekaan. "


Näihin ajatuksiin lopettelen tämän postailun tällä kertaa, Huomenna tsemppi päälle!

-FAT TO NORMAL-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti